Wat is het verschil tussen een vaas en een urn?
Er zit een deksel op, maar vooral: de prijs. Het is al net als met een kist: op het moment dat het om overlijden gaat, duikt de markt er op en wordt er voor 6 planken een woekerprijs gevraagd. En zodra een vaas een urn heet, betaalt men er met gemak een paar honderd euro voor. Vreemd. Als iemand dood is, dan mag het opeens goud -geld kosten. Mijn advies: Doe dat bij leven, dan heeft de overledene er ook nog wat aan.
Dit gezegd hebbende ga ik aan de slag met de urndecoratie, de opdracht voor de ARDFA van Floral Academy. Waarbij we ook rekening dienen te houden is met de symbolische betekenis van het plantaardige materiaal.
Voor de eerste urndecoratie kies ik een vaas van een kaststel, dus de middelste vaas met een deksel. Tweedehands gekocht voor een paar tientjes en prima geschikt als urn. Je mag niet over je eigen graf regereren, volgens een spreekwoord, maar ik wil hier wel in opgeborgen worden. De urn decoreer ik met een kransje dat ik heb gemaakt van de vliesjes van de magnoliaknoppen.
Symbolische betekenis van magnolia: trouw, idealisme, sterke principes. Ook wel: liefde voor de natuur. Een krans staat symbool voor eeuwigheid.
Boerderij-urn
Voor de tweede urn gebruik ik een oude melkkan. Knalrood. Waarom niet. Als je van de boerderij komt, is dit een passende vorm. Met gebogen takken van cornus maak ik een constructie waar ik een paar takken forsythia in klem.
De forsythia vind ik een echte boerderijstruik. Zo'n struik die ik zo vanzelfsprekend vind, dat ik er niets van weet. Maar nu wel. Ze blijkt familie van de olijfboom, ze behoren beide tot de Oleaceae, de olijffamilie.
De symbolische betekennis: lentezon, ze luidt het voorjaar in. Niet zo poetisch, maar het klopt wel.
Vragen, opmerkingen of een verzoeknummer?
© Tekst, foto en arrangementen: Wilma Kleiboer, tekstschrijver en bloemist: de schrijvende bloemist.